Feliks Mendelson: Italijanska simfonija   -          muzički oblik: simfonija -          izvođenje: instrumentalno   To je idilična, savršena simfonija u kojoj briljira virtuoznost orkestra. Mendelson je uhvatio prozračnu, prazničnu atmosferu koju je doživeo na odmoru u Italiji. Počinje užurbano i snažno, zatim dolazi do naglog pada, ali zadržava osovne motive. Tempo je brz, čio i dinamičan. Značaj situacije i mesta se ističu

 

 

Feliks Mendelson: Violinski koncert

 

 

-          e-moll, izvođenje instrumentalno

-          muzicki oblik: koncert za violinu i orkestar

 

Počinje usamljeno kao da nam kompozitor ispoveda svoju tužnu i tragičnu sudbinu. U jednom trenutku iskazuje svoje nesrećno stanje snažno, i dolazi do eksplozije osećanja. Delo ima jasnoću, a harmonija podseća na osobine kompozicija klasičara i zato Feliksa drugačije nazivaju klasikom romantizma. On ima svoj individualni stil, melaholičan je i elegičan, raznežen je i sentimentalan u jednom delu, ali uvek pod prismotrom budnog elementa. Međutim, ta elegičnost ponekad prelazi u sladunjavost, a elegancija postaje salon razvodnjavanja. Posle eksplozije prelazi na drugu temu, umereno dočaravajući neku smirenost i opuštenost. Onda svu njegovu tugu i razočaranost prekida probuđena nada. Vidimo nežnu stranu i njegovu snažnu emotivnost. Međutim i u toj nadi ima tragičnog sivila koje kompozitora obuzima. Kroz celo delo dinamika je kontrasna, prelazi brzo iz jednog stanja u drugo, često neočekivano. Možemo da osetimo da je kompozitor nemirnog duha i rastrzen na sve strane, što dokazuje i sam svršetak.

Pretraživanje

Na portalu Kafica magazin možete pročitati sve sto vas zanima iz oblasti lepote i zdravlja, mode, fitnesa, zdrave ishrane, poezije... Nastojimo da vam pružimo mnogo zanimljivih i različitih sadržaja u kojima ćete uživati uz vruću ili osvežavajuće ledenu kaficu. Kreirajmo zajedno ovaj portal!

Trenutno je u izradi forum, pišite nam o čemu bi voleli da čitate kao i šta biste podelili sa drugim "kafoholičarima".

Copyright © Kafica Magazin - opuštajuće teme uz kaficu. All right reserved. Zabranjeno je svako kopiranje, reproduciranje, prosljeđivanje i publiciranje sadržaja sa sajta. Svako kopiranje sadrzaja će biti sakcionisano.