Before sunrise (1995)

Pre svitanja     Before sunrise ima vrlo lepu priču: mladi američki student Jesse (Ethan Hawke) putujući celo leto po Evopi u vozu za Beč upoznaje zgodnu francusku studentkinju Celine i odluče provesti jedan zajednički dan u Beču, svesni da imaju samo 14 sati, jer Celine ima let za Paris u zoru. Opijeni impulsivnom odlukom da provedu dan zajedno, Jesse i Celine polako upoznaju jedno drugo u dugim, inteligentnim i inspirativnim dijalozima o životu, ljubavnim vezama, istoriji i umetnosti. Kubrick je jednom rekao da je odličan reditelj onaj koji izabere najbolji način da ispriča priču i naveo Charlie Chaplina kao primer jednostavne režije kojoj je bio cilj da drže fokus na slapstick koji se događa u kadru. Linklater se drži istog pravila i kako ima scenario koji je 90% sastavljen od šetanja i dijaloga, ne preteruje u raskadrivanju i režijskoj pretencioznosti, već snima duge kadrove gde prati subjekte snimanja u pokretnim kontraplanovima steadycamom i širokobojektivnim side shotovima, raskošne pozadinske vrednosti (Beč je i jedan od likova u filmu). 

Kad imate film u celosti ispleten od polutotala, totala, srednjeg i american plana, tj bez ikakvih bližih planova, 90% dijaloga i u pozadini predivnu vizuru Beča, nije se teško prepustiti relaksirajućoj atmosferi ovog filma. Rekao bi Kubrick idealna postavka za romantičan film. Uloge su fantastične i jedan od razloga zašto njihova gluma izgleda tako prirodno i životno je verovatno i mala i intimna količina ljudi na setu i  rediteljeva odluka de se prepusti dugim i sporijim kadrovima bez puno repeticija, bez nameštanja svetla, kako bi glumcima pružio konstantni rad na sceni, a ne da po Hollywoodskoj praksi snime 1 kadar, pa sede i čekaju 2 sata da se promeni svetlo i ugao kamere, pa opet čekaju 2 sata za drugi kadar i tako u nedogled. Laura Ellena Harring je na setu David Lynchovog Mulholland Drivea rekla da Hollywood obično zapošljava reditelje koji imaju sposobnost što bržeg micanja i upravljanja kamerom i da tek sad shvata,  kada je došla na Lynchom mali, intimni i strpljivi set, koliko vredi da reditelj i umetnik imaju potpuno slobodu od vremenskih rokova i pritisaka da bi napravio remek delo. Kad pogledate Before Sunrise ta se ljubav i strpljivost i sigurna ruka reditelja vidi, i čovek se vrlo brzo prepusti iskrenoj, jednostavnoj i opipljivoj ljubavnoj priči koja i danas oduševljava hiljade ljubavnih parova željnih istinskih inspirativnih ljubavnih filmova. 2004. je izašao i nastavak filma Before Sunset, koji je još bolji i dublji film od prvog.

Pretraživanje

Na portalu Kafica magazin možete pročitati sve sto vas zanima iz oblasti lepote i zdravlja, mode, fitnesa, zdrave ishrane, poezije... Nastojimo da vam pružimo mnogo zanimljivih i različitih sadržaja u kojima ćete uživati uz vruću ili osvežavajuće ledenu kaficu. Kreirajmo zajedno ovaj portal!

Trenutno je u izradi forum, pišite nam o čemu bi voleli da čitate kao i šta biste podelili sa drugim "kafoholičarima".

Copyright © Kafica Magazin - opuštajuće teme uz kaficu. All right reserved. Zabranjeno je svako kopiranje, reproduciranje, prosljeđivanje i publiciranje sadržaja sa sajta. Svako kopiranje sadrzaja će biti sakcionisano.