Babette's feast (1987)

Bebetina gozba     Reditelj Gabriel Axel nas uvodi u priču koja se odigrava u 19. veku u Danskoj i predstavlja život malene, zatvorene, seoske zajednice koja živi u miru, harmoniji, rutini i fanatičnom poštovanju hrišćanstva. Upoznajemo likove seoskog propovednika i njegove dve lepuškaste kćekei koje ga slepo slede.  Nakon kratkog upoznavanja sa njihovim životima, uvodi se lirska priča o neostvarenoj ljubavi jedne od kćeri i mladog vojnika koji će kroz život povećavati svoj čin i žalost s propuštenim prilikama. To je zajednica ljudi u kojoj je rutina poželjna i promene remete jednoličan život. Svaka promena je teško prihvaćena i vreme drži okove na licima i postupcima seljana.

Radnja skače za određeni broj godina, propovednik je mrtav, a njegove kćeri - sad već neudate usidelice preuzimaju njegovu retoriku i održavaju skupinu vernih sledbenika na okupu, provodeći nedeljne propovedi u svojoj kući i slaveći godišnjicu očeve smrti. Uspavanost i komornost života remeti dolazak francuskinje Babette, koja beži iz ratom okupirane Francuske bez novaca i imovine, pa je primljena kao kućna pomoćnica u propovednikovu kuću. Babette ubrzo stiče poverenje sestara i prilagođava se mirnom i spokojnom životu.

Iako Babette zbog poniznost i zahvalnosti ne želi remetiti mir kuće u koju je primljena, njen boemski, vatreni, francuski duh je tera na radikalan potez koji će prodrmati duh i veru sela iz temelja. Pripreme za veliku večeru mogu početi! Gabriel Axel priča priču ujednačenim spletom i rasponom srednjih, nenemetljivih kadrova, isprane boje i dugog trajanja kadrova, i tako nas uvodi u meditativnu atmosferu malenog sela. Ni jednim rediteljskim, scenarističkim ili montažnim postupkom ne prekida svoju mrežu i tako ne iskače iz vizualnog i dramaturškog okvira koji idealno odgovara prezentovanom prostoru, vremenu i radnji.

Axel to ne radi iz ideoloških pobuda već lukavštinom želi navući gledaoce na određene vizuelne standarde održavajući jednoličan tempo filma, da bi u drugoj polovini filma, koje je skoro cela sazdana od raskošne i virtuozne pripreme velike večere, podigao tempo filma, počeo miksati razne režijske postupke i tako iznutra iz strukture filma prikazao samu eksploziju  novine, ukusa, promene i hedonizma. Axel polako topi srca hladnih seljana, suprostavljajući ih čulima i veri, ukusu i poniznosti, grehu i iskupljenju, elegantno ih uvodeći u promene nabujalog sveta i njegovih savremenih radikalnih procesa. Otvaranje filma je vrlo sporo, neki će reći i dosadno, ali ako izdržite početnih sporih 20-tak minuta filma bićete uvučeni u pravu filmsku čaroliju. Toplina, privrženost  i mir koji osećate gledajući ovaj film su teško merljivi sa drugim ostvarenjima. Gabriel Axel vas prema kraju filma naprasno izbacuje iz tog mirnog stanja i dovodi u novo stanje šoka, koje ima pozitivnu vrednost i na aktere i na gledaoce. Američka akademija je Bebbetti dala Oscar za nabolji strani film, Britanska akademija Baftu za najbolji strani film i francuski alhemičari iz Canneskog žirija posebnu nagradu na Cannes film festivalu.

Overall Rating (0)

0 out of 5 stars

Leave your comments

Post comment as a guest

0 / 300 Character restriction
Your text should be in between 10-300 characters
  • No comments found

Pretraživanje

Oblačno

2°C

Beograd

Oblačno
Vlažnost: 74%
Vjetar: IJI brzine 28.97 km/h
Petak
Oblačno
1°C / 5°C
Subota
Uglavnom oblačno
-1°C / 2°C
Nedjelja
Uglavnom oblačno
-4°C / -1°C
Ponedjeljak
Snijeg
-5°C / -3°C

Na portalu Kafica magazin možete pročitati sve sto vas zanima iz oblasti lepote i zdravlja, mode, fitnesa, zdrave ishrane, poezije... Nastojimo da vam pružimo mnogo zanimljivih i različitih sadržaja u kojima ćete uživati uz vruću ili osvežavajuće ledenu kaficu. Kreirajmo zajedno ovaj portal!

Trenutno je u izradi forum, pišite nam o čemu bi voleli da čitate kao i šta biste podelili sa drugim "kafoholičarima".