Zašto traženje posla u Nemačkoj nije lak zadatak?

Za sve struke generalno važi pravilo, koliko je Vaša struka tražena u Srbiji (ili nekoj od drugih zemalja na prostoru ex Yu) toliko je ona tražena i u Nemačkoj. Ili koliko Vam je potrebno vremena da pronađete posao u Srbiji, otprilike toliko Vam je potrebno vremena da nađete posao u Nemačkoj. Možda na prvi pogled ne zvuči logično, ali je tako. 

 

Objasniću. U Srbiji je svakako daleko manja ponuda poslova nego u Nemačkoj. Što je logično pošto je nemačka privreda daleko jača. Međutim, kada Vi kao pojedinac krenete da tražite posao u svojoj zemlji tada naravno koristite maternji jezik. Što znači da, ako ste završili fakultet, imate npr. C2 nivo srpskog jezika, što je najveći nivo poznavanja jezika. Takođe, tražite posao u zemlji od oko 7 miliona stanovnika, što znači da je broj stručnih kadrova 7 do 8 puta manji nego u Nemačkoj. Kada tražite posao u Nemačkoj, konkurišete u zemlji koja ima oko 80 miliona stanovnika, što znači da je broj stručnih kadrova ogroman. Ukoliko ne govorite nemački kao maternji, odmah ste manje konkurentniji od ostalih, što eventualno možete da kompenzujete sa nižom željenom platom.

Ovim uvodom sam samo htela da predstavim, da traženje posla u Nemačkoj nije lak zadatak. Ali svakako ne želim da Vas odvratim od toga. Ukoliko imate želju, mislim da svakako treba pokušati.

Kako bi Vam što tačnije prenela svoja iskustva o traženju posla u Namačkoj, fokusiraću se na svoju struku, na IT industriju. IT struka je jako puno tražena u Nemačkoj i dosta je popularna. Međutim nije svaki trenutak najpovoljniji za traženje posla. 

Ukoliko ste završili fakultet i želite da radite u Nemačkoj, to neće biti tako lako. Nemate iskustva i to može biti eliminacioni faktor. U tom slučaju bih preporučila sledeće.. Još u toku četvrte godine studija pronađite univerzitet u Nemačkoj gde bi nastavili master studije. Konkurišite za neke od stipendija koje nudi DAAD, Erasmus ili Dositeja i nadajte se najboljem. Kada završite master studije, tada direktno iz Nemačke možete pokušati da nađete posao u struci.

Da bi tražili posao u Nemačkoj trebate imati makar tri godine iskustva u Srbiji. Za te tri godine pokušajte da usavršite nemački jezik i dostignete B1 nivo. Takođe, pratite koje tehnologije i framowork-e koristite u firmi. Ukoliko u firmi koristite tehnologije koje nisu main stream, učite od kuće. Za učenje od kuće preporučujem Courseru. Svo ovo vreme shvatite kao pripremu za konkurisanje. Tek tada kada ste se naoružali znanjem, jezikom i iskustvom, možete potražiti svoje šanse preko :)

Ja verujem da ima ljudi koji su bez znanja jezika i bez prevelikog iskustva našli posao u inostranstvu, ali prosto smatram da prethodni pasus može pomoći da potraga za poslom bude lakša.

Tokom konkurisanja je jako bitna smirenost i stabilnost. Ne očajavajte ukoliko nema ponuda i prihvatite odbijanja. Tačnije postanite imuni na odbijanja :) To nije lako, ali vredi pokušati. Radujte se svakom intervjuu i smatrajte ga velikim uspehom. Cenite svaku povratnu informaciju koju dobijete od firme ili agencije za zapošljavanje, jer će Vam one pomoći da ispravite odrđene nedostatke i sledeći put budete još bolji.

Starosna granica 40. Smatram da je pravo vreme za traženje posla u Nemačkoj do 40e godine. Starosna diskriminacija je nažalost nešto što postoji svugde. "Mlađi" kadrovi su uvek daleko popularniji i to svakako treba imati u vidu prilikom traženja posla. 

 

Tags: ,

Overall Rating (0)

0 out of 5 stars

Leave your comments

Post comment as a guest

0 / 300 Character restriction
Your text should be in between 10-300 characters
  • No comments found

Pretraživanje

Pljusak

2°C

Beograd

Pljusak
Vlažnost: 89%
Vjetar: SZ brzine 28.97 km/h
Ponedjeljak
Uglavnom oblačno
0°C / 3°C
Utorak
Djelomično oblačno
-1°C / 2°C
Srijeda
Djelomično oblačno
-1°C / 3°C
Četvrtak
Sunčano
-1°C / 6°C

Na portalu Kafica magazin možete pročitati sve sto vas zanima iz oblasti lepote i zdravlja, mode, fitnesa, zdrave ishrane, poezije... Nastojimo da vam pružimo mnogo zanimljivih i različitih sadržaja u kojima ćete uživati uz vruću ili osvežavajuće ledenu kaficu. Kreirajmo zajedno ovaj portal!

Trenutno je u izradi forum, pišite nam o čemu bi voleli da čitate kao i šta biste podelili sa drugim "kafoholičarima".