Ovog leta sam posetila azijski kontinent. Pet dana u Tokiju svakako nije bilo dovoljno... Mnogo toga je ostalo neistraženo, što je i za očekivati. Mislim da bi mesec dana bilo dovoljno za onaj pravi utisak. Same pripreme za Tokio su trajale oko mesec dana. Istraživali smo sve do sitnih detalja, od znamenitosti, proučavanja japanske kulture i japanskog jezika.

Tags: ,

Sarajevo, glavni i najveći grad, administartivni, ekonomski, univerzitetski i kulturni centar Bosne i Hercegovine. Sarajevo se nalazi na nadmorskoj visini od preko petsto metera. Sarajevo štite visoke planine, a krase ga plodna Sarajevska polja. Njegove kuće, javne građevine i ulice, nalaze se samo manjim delom u ravnici, dok je ostatak u brdu. Naš Beograd i Sarajevo su na neki način slični, jer imaju dva lica, jedno tamno i strogo, a dugo svetlo i ljupko, veliku dušu i snažno srce.

Tags:

Na svim mapama sveta, prestonica srednjeevropske državice, ucrtana je po imenom „Vienna“ ili „Wien“, kod nas poznata kao Beč. Ekonomski, politički, administrativni i kulturni centar Austrije je ljubiteljima putovanja širom sveta poznat kao grad očaravajuće arhitekture, intrigantne i zanimljive istorije, kulturnih spomenika, prestižne umetnosti i prelepih pejzaža, parkova i prirode. Nalazi se na „listi gradova koje moram posetiti“ svakog radoznalog turiste, a kada se ta stavka na pomenutoj listi i precrta, uvek ostaje želja da se ovaj grad poseti ponovo.

Put od Beograda do Beča ne traje mnogo i nije naporan. Razdaljina u kilometrima iznosi 613, što je približno razdaljini između Beograda i Soluna (637km). Put traje oko 5 sati, zato je Beč idealan čak i za vikend odmor.

Beč je sedmi grad po veličini u Evropskoj Uniji, a drugi najveći na nemačkom govornom području, u njemu živi oko 1,77 miliona stanovnika na približno 415 km2 teritorije. Beč je jedna od 9 austrijskih pokrajina (Burgenland, Karnten, Donja Austrija, Gornja Austrija, Štajerska, Vorarlberg, Tirol, Salzburg, Beč). Po površini, on je najmanja pokrajina, ali prema broju stanovnika – definitivno najveća. Zanimljiva je činjenica da je gotovo jedna četvrtina stanovništva Beča (23%) stranog porekla. Plate u gradu su veće od austrijskog proseka, a nezaposlenost malo iznad 9%, što je za nekoliko procenata više od austrijskog proseka.

Beč je 2014. godine (ponovo, 4. put po redu), proglašen za najbolji grad na svetu kada je kvalitet života u pitanju, prema studiji globalne konsultantske kuće Merser (Mercer).

Ovakvo rangiranje više od 220 gradova sveta Merser vrši prema 39 kriterijuma podeljenih u deset kategorija, socijalnih, ekonomskih, političkih i rekreativnih – od osećaja lične sigurnosti i životnog standarda, preko kvaliteta javnog gradskog saobraćaja, obrazovanja, zdravstva i drugih javnih službi, do zelenih površina, povezanosti sa svetom, kulturne i sportske ponude.

Beč je prepun turističkih atrakcija koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim! Ima ih svakako više, ali mi vam izdvajamo Top 10 mesta koja morate obići!

  1. 1. Katedrala Svetog Stefana (Stephansdom) – u najužem centru grada, najprepoznatljiviji simbol Beča!
  2. 2. Crkva Svetog Petra (Peterskirche) – najstarija crkva Beča, takođe u centru grada.
  3. 3. Hofburg –kompleks imperijalnih palata u samom centru Beča, mesto sa kog su Habzburgovci vladali još od 13. Veka!
  4. 4. Bečka državna opera (Wiener Staatsoper) – jedna od najpoznatijih operskih kuća u svetu. Nalazi se u samom centru grada, u okviru bečkog Ringa.
  5. 5. Karlova crkva (Karlskirche) – najimpozantnije delo dvorskog arhitekte Johana Fišera. Prelepa barokna crkva!
  6. 6. Palata Šenbrun (Schloss Schönbrunn) – jedan od najvažnijih kulturnih spomenika Austrije. Bila je dom carske porodice, a danas je muzej sa sačuvanim odajama i svim prostorijama. Nalazi se i na UNESCO-voj listi svetske baštine!
  7. 7. Belvedere (Schloss Belvedere) – kompleks baroknih palata podignutih u vreme austrijskog princa Eugena Savojskog. Predivna palata vredna svakog pomena!
  8. 8. Saher hotel – mesto na kome ćete probati originalnu saher tortu i popiti odličnu kafu. Nadamo se da nećete morati da čekate u redu!
  9. 9. Štadpark – veliki gradski park, izuzetno posećen jer je najveća zelena površina, a tu je i zlatna statua Johana Štrausa.
  10. Prater – zabavni park za sve avanturiste i one koji žele da dožive nezaboravno panoramsko iskustvo na čuvenom bečkom Točku!

 

Tags: , ,

Na tlu Herceg Novog smenjivale su se različite civilizacijske i kulturne tekovine, mešali su se hrišćanstvo i islam ostavljajući dubok trag na njegov današnji izgled. 

Ono što fascinira mnoge je sav taj kamen i stene na kojima počiva grad, koje su ga štitile kroz burnu istoriju, koje su preživele brojne prirodne nepogode, poput velikog zemljotresa 1979. godine i koje i dalje ponosno stoje tu.  

Strana 1 od 3

Pretraživanje

Na portalu Kafica magazin možete pročitati sve sto vas zanima iz oblasti lepote i zdravlja, mode, fitnesa, zdrave ishrane, poezije... Nastojimo da vam pružimo mnogo zanimljivih i različitih sadržaja u kojima ćete uživati uz vruću ili osvežavajuće ledenu kaficu. Kreirajmo zajedno ovaj portal!

Trenutno je u izradi forum, pišite nam o čemu bi voleli da čitate kao i šta biste podelili sa drugim "kafoholičarima".

Copyright © Kafica Magazin - opuštajuće teme uz kaficu. All right reserved. Zabranjeno je svako kopiranje, reproduciranje, prosljeđivanje i publiciranje sadržaja sa sajta. Svako kopiranje sadrzaja će biti sakcionisano.