U mašti po dalekim predelima

Kada sam umorna i ne mogu da savladam neke lekcije iz istorije, udobno se smestim u fotelju, sklopim oči i u mislima otputujem u proslost. Zamislim sebe u vremenskoj mašini koju je izmislio Nikola Tesla. Otkucam godinu na vremenskom aparatu, otvore se krila i putovanje počinje.

   Kada je potrebno da naučim lekcije o humanizmu i renesansi, sednem u vremensku mašinu, ukucam XIVvek, Italija. Posle nekoliko trenutaka već sam u Veneciji. Oko mene sve vrvi od sarenog sveta. Žene obučene u prekrasne haljine, slikari, vajari stvaraju svoja dela. Na krilima mašte putujem po Evropi. LJudi su ushićeni i veseli, sve je posvećeno nauci i obrazovanju. Kompozitori stvaraju savremene kompozicije. Iz prikrajka posmatram Leonarda da Vinčija kako u zanosu crta Mona Lizu. Upoznajem Servantesa i on mi priča doživljaje Don Kihota. U jednom parku posmatram kako Romeo izjavljuje ljubav Juliji. Osećam miris ruža iz parka i uživam u recitovanju stihova zaljubljenog para.

     Često bi se krilima mašte vraćala u detinjstvo, svojim izgubljenim lutkama i  igračkama. Posećivala bih svoje bake i prijatelje koje više nema, ili nisu tu. Od njih bih dobijala reči podrške kako treba da istrajem u onome što radim i da se nikad ne predajem.

   Svaki moj odlazak na vremenskoj mašini sa velikim, belim, skoro andjeoskim krilima i upustvima Nikole Tesle, učinio bi me srećnijom i veselijom. Volela bih da  mogu delić tog sveta, koji posvećujem u prošlosti, da prenesem u sadašnjost, pogotovo da vratim drage ljude kojih vise nema.

                                                                                                                     I nagrada    Milica Nikić VIII razred

                                                                                                                       OŠ,,Vera Radosavljević''

Tags:

Pretraživanje

Na portalu Kafica magazin možete pročitati sve sto vas zanima iz oblasti lepote i zdravlja, mode, fitnesa, zdrave ishrane, poezije... Nastojimo da vam pružimo mnogo zanimljivih i različitih sadržaja u kojima ćete uživati uz vruću ili osvežavajuće ledenu kaficu. Kreirajmo zajedno ovaj portal!

Trenutno je u izradi forum, pišite nam o čemu bi voleli da čitate kao i šta biste podelili sa drugim "kafoholičarima".

Copyright © Kafica Magazin - opuštajuće teme uz kaficu. All right reserved. Zabranjeno je svako kopiranje, reproduciranje, prosljeđivanje i publiciranje sadržaja sa sajta. Svako kopiranje sadrzaja će biti sakcionisano.