Moji omiljeni praznici su Badnji dan i Božić

Badnji dan najavljuje veliki hrišćanski praznik Božić. Tog dana badnjak unosimo u svoje domove, a porodica se okuplja uz posnu trpezu. Badnji dan se čeka u miru i svi praštamo jedni drugima, ako je i bilo zavade tokom godine.

Običaj je da domaćin ranom zorom Badnjeg dana ode po badnjak.

Pa tako moja braća i ja sa tatom idemo po badnjak u obližnju šumu. Prvo tražimo dobar hrastić koji je razgranat, ali takve veličine da ga tata može poneti kući na ramenu. Badnjičar se prvo prekrsti, izgovori molitvu Pomozi Bože i Badnjače Sveti, a onda seče hrastić u tri maha tako da padne na istočnu stranu. Onda stavi badnjak na desno rame i krene kući. Badnjak treba da ima grančicu hrasta, drena i slame. Slama simboliše Isusove jasle. Badnjak se sve do večeri drži napolju, a tek na Badnje veče se unosi u kuću.Tata unosi badnjak na svom ramenu i govori: ,,Dobro veče,Srećno vam Badnje veče!'' i kaže: MIR BOŽIJI ,HRISTOS SE RODI!'' Mama mu odgovara: ,,VAISTINU SE RODI!'' Ljubi badnjak. Zatim svi ukućani stanu iza tate i kreću da pijučui kvocaju po celoj kući. Piju, piju, kvoc, kvoc i tako dok se ne obidju sva odeljenja. Badnjačka večera je strogo posna. Sprema se badnjačka pogača, pržena riba, pasulj, sarme, vino, med i razno voće. Obavezno se po podu prostre malo slame. Svi smo radosni i veselo dočekujemo Božić.

Autor: Stojković Aleksandar, IV razred

 

Pretraživanje

Na portalu Kafica magazin možete pročitati sve sto vas zanima iz oblasti lepote i zdravlja, mode, fitnesa, zdrave ishrane, poezije... Nastojimo da vam pružimo mnogo zanimljivih i različitih sadržaja u kojima ćete uživati uz vruću ili osvežavajuće ledenu kaficu. Kreirajmo zajedno ovaj portal!

Trenutno je u izradi forum, pišite nam o čemu bi voleli da čitate kao i šta biste podelili sa drugim "kafoholičarima".

Copyright © Kafica Magazin - opuštajuće teme uz kaficu. All right reserved. Zabranjeno je svako kopiranje, reproduciranje, prosljeđivanje i publiciranje sadržaja sa sajta. Svako kopiranje sadrzaja će biti sakcionisano.