Deda Pavle

         Uvek s nekim čudnim uzbudjenjem, i opet iznova i drugačije, pričao mi je tata o deda Pavlu.

       Bio je običan čovek, seljak kao i drugi u selu, ali se ipak razlikovao od ostalih. Živeo je skromno u kućici, nalik na kolibicu od slame, tik pored seoskog puta. Gajio je voće, bavio se poljoprivredom, uz to imao dara za umetnost. Crtao je sve što mu je bilo interesantno, a potom je to i pravio. Bio je visok,pogurenih ledja,neobično jak  i nežan i blage naravi. Svakome je pomogao uvek kada su od njega to tražili. Sa seljanima se retko sastajao na veseljima, mobama i drugim skupovima. Živeo je svoj život i bio je usamljen. Svoje dece nije imao, ali je zato voleo seosku. LJubav je često skrivao da ne bi odao svoju slabost prema njima. Hvalio je i voleo poštenu decu i onu koja su ga slušala. Najčešća nagrada su bili ukusni plodovi iz voćnjaka, njegovih rukosada, a često i novac. Odisali su iz njega poštenje i iskrenost i narod je to umeo da ceni. 

    Deda Pavle je bio maštar i avanturista. Maštao je o neverovatnim dostignućima u tehnici. Težio je da svetu pokloni svoje ideje i olakša život ljudima. Ćesto je u  nečemu  uspevao, ali najčešće nije imao ko da ga podrži. Tada je bio tužan, povučen u sebe i nepoverljiv. Jednog dana se razboleo, a potom umro. Sam, da nikome ne bude na teretu. Deda Pavle je ušao u legendu ovog kraja, ostao je u pričama o njemu.

                                                                                                                                                                       Stanko Terzić

 

Pretraživanje

Na portalu Kafica magazin možete pročitati sve sto vas zanima iz oblasti lepote i zdravlja, mode, fitnesa, zdrave ishrane, poezije... Nastojimo da vam pružimo mnogo zanimljivih i različitih sadržaja u kojima ćete uživati uz vruću ili osvežavajuće ledenu kaficu. Kreirajmo zajedno ovaj portal!

Trenutno je u izradi forum, pišite nam o čemu bi voleli da čitate kao i šta biste podelili sa drugim "kafoholičarima".

Copyright © Kafica Magazin - opuštajuće teme uz kaficu. All right reserved. Zabranjeno je svako kopiranje, reproduciranje, prosljeđivanje i publiciranje sadržaja sa sajta. Svako kopiranje sadrzaja će biti sakcionisano.