Vreme kada se Vuk Karadžić rodio

     Vukova majka Jegda rodila je petoro dece do Vuka.Ona je rađala , a deca su umirala. Kad je na svet došlo šesto dete, u kuću se opet uselila radost ali i briga. Hoće li se novorođeni sin održati? 

    Verovalo se da je sve oko nas,nebo, zemlja, šuma i reke,- puno zlih duhova,urokljivih očiju, veštica, vampira i karakondžula koje odnose decu.

     U to vreme se mislilo da su za novorođenče najopasniji treći i sedmi dan. Ako te dane preživi, onda mu više ne preti opasnost od nepoznatih vila i gvozdenzuba.

     Da bi sačuvao dete, narod je uveo običaj-babine. Ovaj običaj i danas postoji ali se u porodici gde ima beba dolazi samo na čestitanje. U vreme kada se Vuk rodio babine su trajale sedam dana. To znači da su se rođaci i prijatelji smenjivali danonoćno oko porodilje, čuvajući nju i dete od tamnih sila.

    Svako ko bi došao na babine, donosio je darove detetu i majci. Roditelji su za goste pripremali raznorazna lepa jela i druge đakonije. Ova neobična gozba je trajala sedam dana i sedam noći.

     Da gosti čuvari porodilje i novorođenčeta ne bi zaspali, pevale su se pesme, igrale razne igre, pričalo se i igralo. Posle sedmog dana gosti su se razilazili.                    Iz izvora   ,,Detinjstvo''   Vuk Karadžić

 

Tags:

Overall Rating (0)

0 out of 5 stars

Leave your comments

Post comment as a guest

0 / 300 Character restriction
Your text should be in between 10-300 characters
  • No comments found

Pretraživanje

Kupite lektiru za sve razrede osnovnih škola - brzo i povoljno!

Oblačno

6°C

Beograd

Oblačno
Vlažnost: 85%
Vjetar: JZ brzine 0.00 km/h
Ponedjeljak
Djelomično oblačno
2°C / 7°C
Utorak
Uglavnom oblačno
2°C / 10°C
Srijeda
Djelomično oblačno
5°C / 11°C
Četvrtak
Uglavnom sunčano
2°C / 13°C

Na portalu Kafica magazin možete pročitati sve sto vas zanima iz oblasti lepote i zdravlja, mode, fitnesa, zdrave ishrane, poezije... Nastojimo da vam pružimo mnogo zanimljivih i različitih sadržaja u kojima ćete uživati uz vruću ili osvežavajuće ledenu kaficu. Kreirajmo zajedno ovaj portal!

Trenutno je u izradi forum, pišite nam o čemu bi voleli da čitate kao i šta biste podelili sa drugim "kafoholičarima".