Život i rad Vuka Karadžića

  Moja škola nosi naziv,,Vuk Karadžić'', ime čoveka koji je zadužio svakog od nas.Izuzetno sam ponosna što idem u školu koja nosi naziv ovog velikana naše pismenosti, kulture i obrazovanja.

    Vuk Stefanović Karadžić je rođen u selu Tršiću,kraj Loznice 1787.godine.Rođen je u veoma siromašnoj porodici,u kojoj je bilo puno dece. U njegovoj porodici deca su umirala,pa su Vuku dali ovakvo ime,da bi se zle čini uplašile i pobegle od njega. I pored ovakvog imena, Vuk je bio bolešljivo dete. Voleo je da uči i zbog toga je boravio u mnogim manastirima. Bio je mnogo obrazovan i želeo da svoje znanje prenese na narod. U našoj književnoj kulturi poznat je njegov rad na sakupljanju narodnih umotvorina i na samostalnom književnom radu. U svakoj oblasti Vuk je pokazivao izuzetno znanje. Na putu da se narodni jezik i ćirilica uvede u škole ,bilo je puno prepreka i velikih muka. Uz pomoć malobrojnih prijatelja Vuk je sve probleme rešavao na sreću našeg naroda. Među tim prijateljima  najpoznatiji su: Jernej Kopitar,Petar Petrović Njegoš,Branko Radičević i dr.

    Vuk je putovao po raznim krajevima naše zemlje, slušao kako narod govori i šta narod govori. To mu je mnogo pomoglo da sačini jedno od najsavremenijih pisama-ćirilicu, i da ujedno objavi mnoge zbirke narodnih pesama,misli i narodnog iskustva. Među najpoznatijim saradnicima Vukovim iz naroda su: Filip Višnjić,Tešan Podrugović,slepa Živana i starac Milija.

     Kao pisac Vuk je preveo ,,Novi zavet'' i napisao poznato delo ,,Žitije Hajduk Veljka Petrovića''.

Vuk je bio nesrećan roditelj.Njemu su deca umirala, a nadživelo ga je samo dvoje dece,kćerka  Vilhemina-Mina Karadžić i sin Aleksej.

Za Vuka se može reći da je otac naše kulture i pismenosti. On nas je uveo u svet obrazovanih naroda, ulio nam ponos i snagu da sledimo njegov put,stvaramo nova dela i ulepšavamo novu budućnost.

 

 

 

     

   

 

 

 

 

Tags:

Overall Rating (0)

0 out of 5 stars

Leave your comments

Post comment as a guest

0 / 300 Character restriction
Your text should be in between 10-300 characters
  • No comments found

Pretraživanje

Pljusak

2°C

Beograd

Pljusak
Vlažnost: 89%
Vjetar: SZ brzine 28.97 km/h
Ponedjeljak
Uglavnom oblačno
0°C / 3°C
Utorak
Djelomično oblačno
-1°C / 2°C
Srijeda
Djelomično oblačno
-1°C / 3°C
Četvrtak
Sunčano
-1°C / 6°C

Na portalu Kafica magazin možete pročitati sve sto vas zanima iz oblasti lepote i zdravlja, mode, fitnesa, zdrave ishrane, poezije... Nastojimo da vam pružimo mnogo zanimljivih i različitih sadržaja u kojima ćete uživati uz vruću ili osvežavajuće ledenu kaficu. Kreirajmo zajedno ovaj portal!

Trenutno je u izradi forum, pišite nam o čemu bi voleli da čitate kao i šta biste podelili sa drugim "kafoholičarima".