U jednoj gustoj šumi u divljini ležala je jedna patka na jajima.Posle dužeg vremena jaja su počela da prskaju i izlegli su se pačići. Bili su oduševljeni svetom i prirodom. Patka ih je prebrojala i videla da se jedno veliko jaje nije izleglo. Umorna od ležanja morala je da se vrati ponovo u svom gnezdu. Na posletku pršti i veliko jaje. Mladunče je izgledalo veoma veliko i ružno. Sumnjali su da je ćure ali nije bilo. Sutradan ih je majka učila da plivaju. Svi su se divili njenoj dečici, ali im je zadnje bilo baš ružno. I tako su ga počeli svi vredjati i maltretirati zbog njegove ružnoće, pa čak njegova majka i braća. Pačetu to dojadi i pobegne od kuće. Idući tako naiđe na jednu močvaru gde su živele divlje patke. Dodje jesen i hladno vreme i pačetu je bilo sve teže. Jedne večeri iz žbuna izleti jato ptica koje su bile jako lepe i odoše u toplije krajeve. Pače je bilo oduševljeno tim pticama. Dođe zima i pače se premrzlo. Naiđe jedan seljak i ponese ga kući svojoj ženi. I oni nekako povrate pače u život. Kada je došlo proleće pače je otišlo u močvaru i videlo tri lepa labuda. U tom trenutku pače je ugledalo svoje lice u vodi i videlo da je prelepi labud. Veliki labudi su plivali oko njega i milovali ga. Svi su govorili da je najlepši, a on je bio presrećan što više nije ružno pače.

                                                                             Lekić Sara IV r.

Tags:

Pogledah u nebo, zamislih se i zapitah se koja je moja zvezda među toliko zvezda. Odabrah jednu, učini mi se da je zasijala jače od svih. Osetih toplinu koja mi se razliva po telu.

          Pomislih, pa takvu istu toplinu osetim kad ugledam mamu, tatu, sestru, moje nerazdvojne drugarice. Pa zvezde su sa nama! Moje drugarice su moje zvezde!

          Sa njima delim sve lepe trenutke, sve tajne. Jednom kad sam povredila nogu, odmah su mi pritrčale i pomogle mi da stignem do učionice. Kada im je što god potrebno, sve što mogu pomognem im. Delim sa njima sve, pribor, slatkiše...Sa njima se najlepše igram,nikad se nismo posvađale, rodjendane ne slavimo jedna bez druge.Zajedno smo u školi, a kad god imamo slobodno vreme idemo jedna kod druge. Telefonom se čujemo svakodnevno.

      Nataša,Tanja, Ivana i moja sestra Jovana su moje zvezde. Sijaju u mojim mislima i mojim snovima. Greju me i blistaju za mene i ja za njih.

                                                                                                               Teodora Đurić IV r. 

                                                                      

Tags:

Konačno je došlo proleće u moj kraj.Veoma brzo je zakoračilo i očaralo nas svojom lepotom.

        Sunce svojim zracima miluje tek probuđenu prirodu.Livade izgledaju kao šareni ćilim. Na drveću se presijavaju zelene haljine. Vredni mravi užurbano rade u svojim mravinjacima. Šareni insekti mile na sve strane, dok pčelice zujalice sakupljaju nektar s cveta na cvet. Čobani čuvaju svoja bela stada, a jaganjci skakuću po livadama. Srne skakuću, trče i raduju se proleću.Čuje se žagor dece koja se igraju na livadi.Rode obnavljaju svoja stara gnezda, a mladunčiće pripremaju da izvedu svoj prvi let.Rascvetali voćnjaci krase prolećni svet.Potoci žubore kroz rascvetale jabučare.Lagani vetar pirka grane borova, jela i hrasta. Najlepše je gledati kad drveće krene da igra valcer.Za još samo mesec dana će nas napustiti najlepše godišnje doba. Kad se to desi sve tragove prelepog proleća odneće leto.Ali dok se to desi uživajmo u prelepoj lepoti proleća.

        Za mene je proleće najlepše godišnje doba. Očarani smo procvetalim baštama i zelenilom koje nas okružuje .Sve to pobudjuje radost i sreću u nama.

                                                                                             Lekić Sara IVr.

Tags:

Godina za godinom prodje i četvorogodišnje druženje brzo prodje.

     Sećam se to davno beše. Dok mi mali bili od svega smo se krili. Kad smo prvi put u male žute avione seli lako smo azbuku i čitanje naučili. Tako mali smo znali tajnu da čuvamo i druženje prihvatimo. Učili smo učili.Upoznali smo učitelje i učiteljice i zapamtili bitne rečenice. Matematika je snažna i veoma važna. Vreme je letelo kao ptica lastavica. Učiteljicama smo zahvalni za prenošeno znanje. Spremni smo petaci, niko neće našu pamet da baci.Jako smo tužni što napuštamo učiteljice i dolazimo kod nastavnika.

       Dosta smo naučili. Upoznali smo prijatelje, ali smo tužni zbog rastanka četvorogodišnjeg druženja.

                                                                                     Sara Lekić IVr. Štubik

Tags:

U zlatnim kočijama,dugim stazama, doputovala je jesen u mom selu. Svojim čarobnim štapićem pretvorila je moje selo u čarobnu bajku.

         Priroda se odjednom pretvorila u bajkovit svet. Vitka i gorda drveća dobila su raznolike haljine istkane od zlatno-braon, a i ponekih crvenih motiva poput bakra. Livade se pretvorile u žute tepihe na kojima korača svojim snažnim koracima jesen. U vazduhu se oseća miris zrelog grožđa, šljiva, krušaka i dunja. Žarko Sunce svojim oslabljenim zracima još uvek održava nebo plavim i vedrim. Mada, kad-kad padaju jesenje kiše koje blate zemlju i dižu gustu maglu zbog isparenja.Vredne bake i mame pripremaju zimnicu od zrelog voća i povrća koje je podarila jesen. Užurbani seljaci oru sa svih strana da bi posejali žito i napunili ambare. U šumama odjekuju snažni zvuci motorki, jer deke i tate pripremaju drva za ogrev. Ponekad se cuje po koji cvrkut ptica koje su nam ostale. Gnezda koja su ostala prazna, napustile su ptice selice. A mi deca, dok naši roditelji marljivo rade, koristimo još po koji trenutak toplog vremena provodeći i igrajući se u prirodi.

          Jesen u mom selu je donela mnogo vrednih i zlatnih poklona, svojom čarolijom očarala sve oko mene.

                                                                                                       Lekić Sara IV r.

                                                                                                      OŠ,,Hajduk Veljko'' Štubik

U srcu mi je ostalo jedno novo prijateljstvo. Desilo se sve slučajno i to baš u mom selu.

       Bilo je to baš ovog leta na dan vašara u Štubiku. Ujedno tada se kod nas osržavaju i ,,Krainski običaji''.To je dugogodišnja tradicija mog  kraja koja se održava unazad vise decenija. To je uzbudljiv događaj gde tada ućestvuje više sela i gradova,gde prikazuju svoje običaje i tradiciju.Ujedno se tada i bira najlepša čobanica. U večernjim časovima počinje program. Izašla sam sa svojim roditeljima i sestrom da gledam.To je za mene baš bilo uzbudjenje. Dok su sela učestvovala , ja sam se zaigrala u masi ljudi.Baš pored mene je stajala jedna devojčica i prišla mi. Želela je da se upoznamo. Zvala se Doroteja. Odjednom smo se združile i počele da se igramo i pričamo kao da se znamo duže vreme. Imala je dugu lepršavu, braon kosu,kestenjaste oći i nosila je naočare.Pričale smo, jurile se i posmatrale program u toku. Izmedju nas je vladala neka čarolija. Taj lik mi je ostao u dubokom sećanju. Posle toga se više nikada nismo sreli. Kasnije sam čula da živi u Nemačkoj.

      Za mene je to kratkotrajno, ali prelepo prijateljstvo koje je ostalo duboko urezano u mom srcu.

                                                                                              Lekić Sara IVr.

                                                                                              OŠ,,Hajduk Veljko'' Štubik

                                                                                       Nagrađen rad na konkursu povodom Dana škole  

Tags:

Stiglo je dugo očekivano proleće.Sunčevi zraci su prigrlile šume, ulice, trgove, beskrajne livade i sve nas.

       Veličanstveni dolazak su objavili prvi vesnici proleća.Uz obode šuma klanjaju nam se i pozdravljaju visibabe, plavičaste simčice i ljubičice.Uz veseli potok javili su nam se crvene i žute jagorčevine. Na proplancima okruženi šumama zeleni se kukurek.Po trulim grančicama kad kad naiđemo na ređe gljive, crveni se babino uvo u nizu.Prolećni povetarac se igra sa mladim, zelenim listićima i neodoljivim cvetićima koji se poigravaju u zelenoj travi. Opojni miris se širi,osećam dah proleća koji me ispunjava. Prolećni vetrić ćarlija, oseća se svežina i dopiru do mene mirisi iz cvetnih voćnjaka. Njihove bogate cvetne krošnje goste pčele koje sakupljaju cvetni prah.U duetu se čuje zujanje veselih pčela i bumbara i ostalih stanovnika livada. Prolećna pesma ptica čuje se na daleko. Razne bubice i životinje pokreću topli dani, mame ih slatki mirisi. Novi životi se rađaju i proleće nas na svoj način pokreće.

     Uživam u mirisnom proleću i igramo se po ceo dan i veselimo jedni druge svojim nasmejanim licima.Proleće veselo se kreće i usput daruje nam sreću, ljubav i uživanje u svakom koraku.

                                                            Redakcija kaficemagazin

Strana 1 od 41

Pretraživanje

Na portalu Kafica magazin možete pročitati sve sto vas zanima iz oblasti lepote i zdravlja, mode, fitnesa, zdrave ishrane, poezije... Nastojimo da vam pružimo mnogo zanimljivih i različitih sadržaja u kojima ćete uživati uz vruću ili osvežavajuće ledenu kaficu. Kreirajmo zajedno ovaj portal!

Trenutno je u izradi forum, pišite nam o čemu bi voleli da čitate kao i šta biste podelili sa drugim "kafoholičarima".