Asertivno ponašanje

Asertivnost ili asertivno ponašanje se može prevesti kao samopotvrđujuće,dakle ni asertivno,ni sublimisivno,već ono što je između toga.To bi se moglo definisati kao iskazivanje svojih stavova,izražavanje svojih emocija,iznošenje svog mišljenja na jasan,dosledan i socijalno prihvatljiv način,kojim uvažavate i sebe i drugog.

Submisivno ponašanje podrazumeva stavljanje sebe u drugi plan,oduzimanjem sebi prava koja pripadaju ljudima.Takve osobe će mnogo toga prećutati,zapostaviti svoje potrebe,i slično,dakle to su osobe koje ne uvažavaju sebe.

S druge strane agresivno ponašanje je ponašanje koje negira drugog,njegove potrebe i njegova prava.Osobi koja je agresivna je samo bitno da uvek pobedi po svaku cenu,da uvek bude u pravu i voli da nekog ponizi.

Kada naučimo da budemo asertivni postajemo zadovoljni sobom jer uspevamo da izrazimo ono što hoćemo a da pritom ne ugrozimo drugog.
                                                                             

Marinović Sanela

 

 

 

Pretraživanje

Na portalu Kafica magazin možete pročitati sve sto vas zanima iz oblasti lepote i zdravlja, mode, fitnesa, zdrave ishrane, poezije... Nastojimo da vam pružimo mnogo zanimljivih i različitih sadržaja u kojima ćete uživati uz vruću ili osvežavajuće ledenu kaficu. Kreirajmo zajedno ovaj portal!

Trenutno je u izradi forum, pišite nam o čemu bi voleli da čitate kao i šta biste podelili sa drugim "kafoholičarima".

Copyright © Kafica Magazin - opuštajuće teme uz kaficu. All right reserved. Zabranjeno je svako kopiranje, reproduciranje, prosljeđivanje i publiciranje sadržaja sa sajta. Svako kopiranje sadrzaja će biti sakcionisano.