Kako nas varaju na zimskoj obući

Usred zime gotovo je nemoguće kupiti čizme sa dekleracijom za sneg,kišu.bljuzgavicu. Iako proizvođač označi da je obuća vodootporna,uvoznik prilepi dekleraciju da je,,za suvo vreme,, i time oslobađa i sebe i trgovca obaveze da potrošaču vrati novac za kupljenu robu ukoliko obuća propusti vlagu.Klasična legalizacija prevare kupaca. U koju god prodavnicu uđete i tražite obuću sa dekleracijom za sneg,prodavci bi kao iz topa odgovorili da nemaju obuću sa dekleracijom,ali bi odma počeli da nude čizme za koje kažu da neće propustiti.Na više modela ćizama imaju stranu markicu,,waterproof,,ali dekleracija na kutiji kaže da su za suvo vreme.

U Nacionalnoj organizaciji potrošača Srbije kažu da je reč o sistematskom problemu vezanom za dekleraciju obuće.Trgovci masivno prilepljuju svoju dekleraciju na dekleraciju proizvođača da bi izbegli odgovornost.Mi na obući vidimo deklaraciju uvoznika,odnosno trgovca da je za suvo vreme,a proizvođač ju je potpuno drugačije deklarisao.To je još jedan način da trgovci zaobiđu primenu zakona.Ukoliko obuća koju je proizvođač deklarisao da je vodootporna propusti vodu,kupac treba da se obrati trgovcu i da traži zamenu,Ako odbije, prodavac treba poslati obuću u ustanovu za kontrolu kvaliteta. U tržišnoj inspekciji Ministarstva trgovine kažu da prema važećem zakonu o trgovini,roba u prodavnicama mora da ima jasnu,uočljivu i lako čitljivu deklaraciju na srpskom jeziku.Karakteristika,,waterproof,,nije propisana domaćim pravilnikom. Trgovac je dužan da u slučaju zimske obuće.kupca obavesti da li cipela propušta vodu,kažu u tržišnoj ispekciji.

Pretraživanje

Na portalu Kafica magazin možete pročitati sve sto vas zanima iz oblasti lepote i zdravlja, mode, fitnesa, zdrave ishrane, poezije... Nastojimo da vam pružimo mnogo zanimljivih i različitih sadržaja u kojima ćete uživati uz vruću ili osvežavajuće ledenu kaficu. Kreirajmo zajedno ovaj portal!

Trenutno je u izradi forum, pišite nam o čemu bi voleli da čitate kao i šta biste podelili sa drugim "kafoholičarima".

Copyright © Kafica Magazin - opuštajuće teme uz kaficu. All right reserved. Zabranjeno je svako kopiranje, reproduciranje, prosljeđivanje i publiciranje sadržaja sa sajta. Svako kopiranje sadrzaja će biti sakcionisano.