Hrana koja čuva naše srce

Ishrana je jedan od najznačajnijih faktora koji mogu da zaštite srce ili dadoprinesu njegovom oštećenju.Nemasna mediteranska kuhinja,koja se bazira na maslinovom ulju i ribama bogatim omega- kiselinama,prava je stvar.Evo spiska namirnica da učinite nešto dobro za svoje srce.


Paradajz

Paradajz je najveći izvor likopena(snažnog antioksidansa)i bogat izvor kalijuma.premda za konačnu potvrdu još nedostaju opsežnija istraživanja,nazire se da likopen deluje preventivno na kardiovaskularne probleme.

Kafa
Prošlogodišnja studija kaže da,protivno uvreženom mišljenju,kafa pomaže srcu,budući da je bogat izvor antioksidanata.Treba istražiti pozitivni efekat toga da kofein oslobađa slobodne radikale u telo.Čini se da to radi protiv srčanih bolesti,Alchajmera i sl.

Losos
Preporuka je da jedete ribu dva puta nedeljno.Pogotovo ribe koje su bogate omega-3 smanjuje rizik od aritmija,oblaže krvne sudove,snižava holesterol i krvni pritisak.

Krompir
Slatki krompir pun je antioksidanata,a i slatki i obični sadrže vlakna i kalijum,ključne sastojke koji su potrebni našem srcu da bi bilo u dobroj funkciji,

Orašasti plodovi
Nedavna istraživanje je pokazalo da zamena crvenog mesa sa orašastim plodovima (koji su nemasniji izvor proteina) smanjuje rizik od srčanog udara ya 17 odsto.Nezasićene masnoće u ovim plodovima pomažu smanjenju holesterola.Ali u njima je i dalje dosta masti,pa pazite da ne preterate.

Kokice
Kada su spremljene na toplom vazduhu a ne natopljene u ulje ili maslac i posute solju kokice su zapravo iznenađujuće zdrava hrana,izvor antioksidanata i vlakana.Što ne treba da vas čudi jer su one zapravo žitarice.Ono što ih čini štetnim jesu masni i slani dodaci.

Bobičasto voće

Bobičasti plodovi bogati su antioksidansom koji se zove polifenol,a koji smanjuje krvni pritisak i podstiče zdrav holesterol.Prošlo godišnje istraživanje dokazalo je da u borovnicama ima antocijanina,koji je dobra zaštita protiv visokog krvnog pritiska.

Maslinovo ulje
Prelazak s običnog ulja na maslinovo(pritom,da ne govorimo ako ga koristite umesto masti) smanjuje nivo holesterola.Ali zdrave masnoće u maslinovom ulju i dalje su masnoće,pa ih konzumirajte umereno.Kao dodatak salata i jelu u svežem ulju.

Pretraživanje

Na portalu Kafica magazin možete pročitati sve sto vas zanima iz oblasti lepote i zdravlja, mode, fitnesa, zdrave ishrane, poezije... Nastojimo da vam pružimo mnogo zanimljivih i različitih sadržaja u kojima ćete uživati uz vruću ili osvežavajuće ledenu kaficu. Kreirajmo zajedno ovaj portal!

Trenutno je u izradi forum, pišite nam o čemu bi voleli da čitate kao i šta biste podelili sa drugim "kafoholičarima".

Copyright © Kafica Magazin - opuštajuće teme uz kaficu. All right reserved. Zabranjeno je svako kopiranje, reproduciranje, prosljeđivanje i publiciranje sadržaja sa sajta. Svako kopiranje sadrzaja će biti sakcionisano.