Najkorisnije vrste integralnog zrnevlja

Eksperti preporučuju tri porcije žitarica dnevno.Probajte neke od ovih koje vam predlažemo.
Heljda sprečava pojavu kamena u žuči.Olakšava potiskivanje hrane kroz digestivni trakt,što smanjuje količinu žučne kiseline,koju stvara jetra.Budući da se od ove kiseline mogu da se formiraju kamenčići u žuči,zrno heljde deluje amortizujuće i normalizuje rad creva.
Probajte:Umesto pirinča u jelima kao što je pilav.


Ovas održava zdravlje srca.Zrno ove žitarice bogato je beta-glukanom,vrstom biljnog vlakna koje se vezuje sa štetnim holesterolom u crevima,što omogućava njegovo izbacivanje iz organizma.Studije pokazuju da samo jedna porcija ovsene kaše dnevno snižava nivo holesterola za 23 odsto.
Probajte:Jedite kašu za doručak,sa iseckanim svežim voćem,semenkama ili jezgrastim voćem.
Ječam pospešuje rad digestivnog sistema.Zrno ove žitarice sadrži visok procenat biljnih vlakana koja stimulišu rast korisnih bakterija u crevima.To održava zdravlje sistema za varenje i stimuliše imunitet.
Probajte:Umešajte malo ječma u čorbu od povrća ili ga pomešajte sa pirinčom u nekim jelima.
Bulgar pšenica štiti od kancera.Bogata je biljnim materijama koje snižavaju nivo estrogena u krvi ,što štiti od pojave kancera dojki.Istraživanja pokazuju  da žene čija je ishrana u periodu prve menopauze bogata biljnim vlaknima iz žitarica,smanjuju rizik od kancera za 41 odsto.
probajte:Umešajte kuvanu pšenicu u hladne letnje salate od mešanog povrća.
Kinoa ublažava glavobolje.Ova vrsta žitarice ,poreklom sa južnoameričkog tla,bogata je magnezijumom,koji opušta zidove krvnih sudova i tako sprečava njihovo kontrahovanje i posledični bol.Ova žitarica odličan je izvor riboflavina,vitamina koji je neophodan za oslobađanje energijama u ćelijama.Studije pokazuju da ovaj efekat pozitivno utiče na ublažavanje glavobolja.
Probajte:Iskoristite je kao zamenu u salatama sa testeninom.

Pretraživanje

Na portalu Kafica magazin možete pročitati sve sto vas zanima iz oblasti lepote i zdravlja, mode, fitnesa, zdrave ishrane, poezije... Nastojimo da vam pružimo mnogo zanimljivih i različitih sadržaja u kojima ćete uživati uz vruću ili osvežavajuće ledenu kaficu. Kreirajmo zajedno ovaj portal!

Trenutno je u izradi forum, pišite nam o čemu bi voleli da čitate kao i šta biste podelili sa drugim "kafoholičarima".

Copyright © Kafica Magazin - opuštajuće teme uz kaficu. All right reserved. Zabranjeno je svako kopiranje, reproduciranje, prosljeđivanje i publiciranje sadržaja sa sajta. Svako kopiranje sadrzaja će biti sakcionisano.