JAGODE IDEALNO VOĆE ZA ZALJUBLJENE

 

Jagode su verovatno omiljeno voće mnogima,možda i većini ljudi.Prva asocijacija na njihove crvene plodove  je hedonistički užitak za zaljubljene i voljene osobe.Jagode su veoma zdrave,a konzumiraju ih svi čim se pojave,u proleće.Dnevno je preporučljivo uneti osam jagoda srednje veličine,što je oko 150 grama,a energetska vrednost je 50 kcal.Bogate su vitaminima i sadrže biljne fenole,koji zajedno sa antioksidantima smanjuju rizik od karcinoma i srčanih oboljenja.

KOME SE PREPORUČUJU

Deci,adolescentima i sportistima,jer deluju preventivno protiv srčanih oboljenja i smanjuju holester

Obolelima od reumatoidnog artritisa i lenjih creva,jer sadrže tanine i flavonide koji povoljno utiču na rad želuc

Malokrvnima, jer sadrže gvožđe i vitamin C;

Osobama koje pate od zardžavanja tečnosti u organizmu,jer su veoma bogate kalijumo

Osobama koje su na dijeti,jer će popraviti ukus obroka;

NUTRITIVNE VREDNOSTI

Sadržaj antioksidanasa u jagodama je sedam puta veći nego u jabukama ili bananama i dva puta veći nego u pomorandžama ili groždju

Jagode su odlična poslastica kada ih pospete šećerom,prelijete limunovim sokom ili slatkom pavlakom,a dobro se slažu uz svetlu i tamnu čokoladu.

Divlje jagode-sadrže elaginsku kiselinu,specijalno jedinjenje koje onemogućava izazivače kancera da pretvaraju zdrave ćelije u zloćudne.U šumskim jagodama ima manje vode nego u pitomim vrstama(81odsto),ali imaju veći sadržaj minerala i vitamina.

 

Pretraživanje

Na portalu Kafica magazin možete pročitati sve sto vas zanima iz oblasti lepote i zdravlja, mode, fitnesa, zdrave ishrane, poezije... Nastojimo da vam pružimo mnogo zanimljivih i različitih sadržaja u kojima ćete uživati uz vruću ili osvežavajuće ledenu kaficu. Kreirajmo zajedno ovaj portal!

Trenutno je u izradi forum, pišite nam o čemu bi voleli da čitate kao i šta biste podelili sa drugim "kafoholičarima".

Copyright © Kafica Magazin - opuštajuće teme uz kaficu. All right reserved. Zabranjeno je svako kopiranje, reproduciranje, prosljeđivanje i publiciranje sadržaja sa sajta. Svako kopiranje sadrzaja će biti sakcionisano.