Dezodoransi

Opasno
Antiperspiranti zatvaraju izlaz znojnog kanala i fizički sprečavaju znojenje.Zato ih,bez obzira na to da li povećavaju rizik od raka dojke ili ne,ne treba koristiti svakodnevno.
      U Americi se oni svrstavaju u lekove koji se dobijaju bez recepta.Podležu strogoj kontroli i moraju da sadrže sastojke koje je FDA odobrila kao zdravstveno neškodljive,i to u propisanim količinama.Pri izboru obratite pažnju na to da li je preparat prošao alergo-testove,kupujte samo proverene marke i znajte da dobar antiperspirant nema miris.


Rizično
Dezodoransi neutrališu bakterije koje izazivaju neprijatne mirise,ali ne zaustavljaju znojenje.Ne moraju da sadrže ništa osim mirisa koji će pokriti miris tela.Ipak,i u njima često ima konzervanasa i parabena,a prepoznaćete ih po najčešćim imenima metil-paraben,propil-paraben,butil-paraben ili benzil-paraben.Neki naučnici smatraju da sporni sastojci,naneseni sat vremena nakon brijanja ili ostavljeni dugo na koži,mogu da prodru do tkiva dojke i izazovu mutaciju DNK.Ove tvrdnje nisu naučno dokazane.
Bezbedno
Ako ipak koristite antiperspirante ili dezodoranse,savetujemo vam da ih ne nanosite neposredno posle depilacije ili brijanja,naročito ako vam je koža oštećena ovim postupcima.A ako želite da apsolutno isključite zdrastveni rizik,birajte dezodoranse koji ne sadrže parabene,soli aluminijuma i alkohol,a možete ih naći u apotekama.


Pretraživanje

Na portalu Kafica magazin možete pročitati sve sto vas zanima iz oblasti lepote i zdravlja, mode, fitnesa, zdrave ishrane, poezije... Nastojimo da vam pružimo mnogo zanimljivih i različitih sadržaja u kojima ćete uživati uz vruću ili osvežavajuće ledenu kaficu. Kreirajmo zajedno ovaj portal!

Trenutno je u izradi forum, pišite nam o čemu bi voleli da čitate kao i šta biste podelili sa drugim "kafoholičarima".

Copyright © Kafica Magazin - opuštajuće teme uz kaficu. All right reserved. Zabranjeno je svako kopiranje, reproduciranje, prosljeđivanje i publiciranje sadržaja sa sajta. Svako kopiranje sadrzaja će biti sakcionisano.