Tehnološki napredak moderne medicine omogućio je da danas svako može rešiti problem nedostajućeg zuba. Postoji više načina da se taj nedostatak nadomesti. To su fiksna proteza, zubni most ili ugradnja zubnih implantata. Proteza je dobar izbor kada se ispravljanjem gusto raspoređenih zuba može popuniti praznina, zubni most predstavlja način da se “premosti” prazan prostor na mestu 2 ili više zuba, a zubni implant je sve korišćenija stomatološka usluga u ovom kontekstu jer pruža mogućnost zamene jednog ili više zuba koji izgledaju potpuno kao prirodni zubi. Sam proces ugradnje dentalnih implantata je postala rutinska procedura u savremenoj stomatološkoj praksi i njoj pribegava sve veći broj pacijenata. Oni ipak predstavljaju najbolji način da se nadoknade jedan ili više izgubljenih zuba. Ugradnjom implantata nema potrebe za brušenjem okolnih, zdravih zuba. Ugradnjom titanijumskih implantata, pacijent nema razloga za bilo kakav strah od ispadanja jer implantati predstavljaju fiksni rad koji rezultuje osećajem najpribližnijem prirodnim zubima.

Šta su zubni implanti?

Titanijumski implanti su zapravo šrafovi izrađeni od titanijuma koji se ugrađuju u viličnu kost, imitirajući koren zuba. Titanijumski implanti su potpuno komptabilini sa okolnim tkivom i potpuno se vezuju za viličnu kost. Alergijske rekacije su svedene na minimum kao i mogućnost odbacivanja implanta, što je, svakako, pod odlukom stomatologa, koji pre početka intervencije ima potpunu predstavu o zdravstvenom stanju pacijenta.

Sama ugradnja dentalnih implantata u specijalističkoj stomatološkoj ordinaciji traje kratko, oko 10 minuta i to je bezbedna i bezbolna intervencija. Za veće intervencije preporučuje se davanje anestezije. Nakon ugradnje titanijumskog implantata potrebno je da prođe određeni vremenski period kada se implantat “vezuje” za kost i srasta, a to je najčešće 3-4 meseca. Tada je vreme da se postavi zubna krunica i vreme za pacijentov osmeh. Nakon intervencije pacijent dobija sve potrebne savete o adekvatnoj higijeni i ponašanju u prvom period nakon ugradnje implantata. Ukoliko se pacijent pridržava uputstava, procenat odbacivanja implanta je minimalan, a zadovoljstvo višegodišnje! Zubni implanti su najsavremenija i najbolja metoda u nadoknadi izgubljenih zuba. Njihove prednosti su brojne i pružaju rešenje ne samo estetskih problema. Kada dođe do gubitka zuba sledi i gubitak zubne kosti. Postavljanje zubnog mosta ne rešava problem, ali ugradnja implantata, glumeći koren zuba, u potpunosti zaustavljaju gubitak kosti i daje osećaj koji pružaju prirodni zubi. Što se tiče estetike, prednost titanijumskih implantata u odnosu na mostove je što implantati pružaju savršen odnos desni i zuba i skoro savršeno imitiraju prirodni zub, njegov izgled, čak i boju.

Cene implanta

Cena zubnih implanta se razlikuje od ordinacije do ordinacije. Razlog tome je najčešće različita nabavna cena implanta. Ordinacije koje materijal kupuju na veliko i koje imaju renomiran staž i veliki broj pacijenata često dobijaju popust kod svojih dobavljača i tako snize cenu svojih usluga kako bi što veći broj pacijenata mogao sebi da priušti rešenje ovakvog stomatološkog problema. Velike kompanije nude skuplje implante, jer garantuju kvalitet izvođenjem velikog broja naučnih istraživanja, koja su danas izuzetno skupa. Implanti srednje i niže klase danas uopšte ne zaostaju po kvalitetu ali njihovi proizvođači nisu toliko ulagali u istraživanja i reklamu, pa je njihova nabavna cena značajno niža.

Tags: ,

Aromaterapija

Aromaterapija predstavlja masažu tela sa eteričnim uljima pomoću kojih ćete se lepše i bolje osećati. Relaksacija je svima potrebna u doba burnog života i življenja, posebno osobama koje rade pod opterećenjem i stresom.Aromaterapija može da Vas oraspoloži ili da pruži dodatnu energiju za rešavanje svakidašnjih problema. Ovom metodom se ljudi opuštaju, međutim postoje i bolesti koji se mogu lečiti pomoću raznovrsnih tehnika.

Tags: ,

Uz svečanu haljinu savršeno pristaju ,,vazdušaste" spiralne lokne i talasi .A za kreiranje ovog stila treba da u vlažnu kosu utrljate penu za povećanje volumena,a potom da je isfenirate pomoću krupne četke.Na kraju uvijte figarom šire pramenove,i to u različitim smerovima.Ako pramenove uvijete u istom smeru,frizura će delovati staromodno.Ako želite još volumena,zabacite kosu i pročešljajte je prstima.

Mala crna haljina sa dubokim dekolteom,ili velikim izrezom i ukrasnim trakama na leđima,stavlja kožu u prvi plan.Ako je pažljivo i redovno negujete (mislimo na celu godinu,a ne samo za leto),nećete morati posebno da se pripremate.Ipak,da bi vaša koža bila poput najfinijeg baršuna,pre tuširanja uradite piling celog tela pomoću meke četke.A nakon tuširanja,u vlažnu kožu utrljajte hidrantni losion(može sa česticama sedefa)

Otkrite šta treba da radite kako bi ste dobili lep bronzani ten te izbegli osip,opekotine,perutanje i prebrzo skidanje boje. Bronzani ten odavno je u trendu.Međutim,mnogi-nastojeći da brzo dobiju preplanulu boju-ne poštuju pravila sunčanja.

Jedna od dilemma,osim one lepe - koju destinaciju odabrati za odmor, jeste i kako kožu pripremiti za sunčanje, da se nebi desilo da se sa letovanja vratite crveni i u plikovima. Lekari se slažu da ne postoji sigurno sunčanje i da prekomerno izlaganje kože ultravioletnim zracima može da ima niz neželjenih posledica. Medjutim, danas je sinonim dobrog izgleda preplanuo ten, tako da se na upozorenja i apele lekara niko ne obazire.               Kako biste bar ublažili štetno dejstvo ultravioletnih zraka, kožu pre odlaska na more pripremite, a u tome i te kako može da vam pomogne odgovarajuća ishrana. Naoružajte se i lakom garderobom sa dugim rukavima, šeširima, kremama i losionima sa zaštitnim faktorom.  

 

Ishrana              

Pojedine namirnice veoma su bogate materijama koje štite i hrane kožu, tako da sprečavaju nastanak bora, ali i mnogo opasnijih promena koje mogu da dovedu do raka kože. Tokom letnjih meseci pijte dosta tečnosti, jedite ribu, maslinovo ulje, voće i povrće, naročito paradajz. 


Čuvajte i svoje oči od štetnog uticaja ultravioletnih zraka. To možete da postignete namirnicama  sa luteinom, kao sto su kelj i spanać. Šargarepa je bogata betakarotenom koji sprečava UV zrake da prodru u dublje slojeve kože. Jabuka je dobar izvor flavonoida. Oni čine grupu antioksidanata koji deluju protiv slobodnih radikala koji nastaju pod uticajem UV zraka i odgovorni su za nastanak opekotina i raka kože. Ostali izvori flavonoida su čaj, crveno vino, crna čokolada, borovnice.              

Garderoba      

Odlazak na more i naglo izlaganje kože suncu može da dovede do opekotina, stvaranja plikova i smežurane kože. Istrazivanja su pokazala da svi koji su do puberteta najmanje četiri puta ovako izgoreli imaju veće šanse da u kasnijim godinama dobiju rak kože. Adekvatna letnja garderoba može odlično da zaštiti od sunca. Majce sa dugim rukavima i duge letnje lepršave pantalone dobra su zaštita i na plazi. Osim garderobe, obavezno nosite i šešire, ali i odgovarajuće naočare za sunce.              

Zaštita od naglog izlaganja suncu je veoma važna iz više razloga - da ne dobijemo opekotine, da ne dođe do alergijske reakcije, prevremenog starenja kože i povećanog rizika za nastanak karcinoma.              

Osobe tamnije puti mogu da koriste kreme sa nižom UV zastitom (faktor zaštite do 15), dok osobe sa svetlijom kožom  moraju da koriste zaštitnu kremu sa visokom UV zaštitom (od30 do 50 ili cak total blok, koji se preporučuje i deci) Najbolji preparati su oni koji sadrže ekstrat aloja vere, alantoin i nekoliko vrsta ulja. Posebno treba obratiti pažnju na koži lica i to u predelima oko očiju, usana, na dekolteu i vratu. Postoje posebne kreme za lice sa UV zaštitom koje treba nanositi i na dekolte i na vrat. Osobe koje imaju mladeže na koži ne treba da se izlažu suncu.  

Strana 1 od 3

Pretraživanje

Na portalu Kafica magazin možete pročitati sve sto vas zanima iz oblasti lepote i zdravlja, mode, fitnesa, zdrave ishrane, poezije... Nastojimo da vam pružimo mnogo zanimljivih i različitih sadržaja u kojima ćete uživati uz vruću ili osvežavajuće ledenu kaficu. Kreirajmo zajedno ovaj portal!

Trenutno je u izradi forum, pišite nam o čemu bi voleli da čitate kao i šta biste podelili sa drugim "kafoholičarima".

Copyright © Kafica Magazin - opuštajuće teme uz kaficu. All right reserved. Zabranjeno je svako kopiranje, reproduciranje, prosljeđivanje i publiciranje sadržaja sa sajta. Svako kopiranje sadrzaja će biti sakcionisano.